Minden Örkényről, másképpen

Örkény város

Örkény város

Nem hagyjuk, hogy büdös legyen! ( Már egyenesítjük a kaszákat )

2016. június 01. - szobiszorp

Utánajártunk, mi történik:

A már említett sajtó termék szerint a polgármester ezt mondta:

- A tervezett módosítás indokolttá teszi, hogy az érintett hatóságok részéről a környezeti vizsgálat készítésének szükségességére vonatkozó észrevételt megkérjük.-

Nem értem, miért mondja. Azt már megszoktuk, hogy a polgármesterünknek a jogi ismeretei nem mindig kielégítőek. Nem is kell értenie hozzá, arra ott a jegyző. Neki tudnia kéne. A vállakozónak kell egy ekkora beruházás miatt az illetékes természetvédelmi hivatal állásfoglalását kikérni. Segítek: 314/2005 sz. kormányrendelet.

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0500314.KOR

Aki nem szereti a jogi formulák olvasgatását, annak némi magyarázat:

Először is szükség van egy előzetes konzultációra, majd pedig egy egységes környezetvédelmi engedélyre.

Ez a beruházó dolga, nem az önkormányzaté. Az illetékes hivatal szerint, ez még nem kezdődött el.

( Csodálkozva hallották, hogy mi készül Örkényben) De ez minket nem boldogít. Hiába sietett az önkormányzat az engedélyek meglepő gyorsaságú kiadásával, a beruházó nem siet. Talán anyagi gondjai vannak? A „Pesti Srácok” cikke alapján nem csodálkoznék.

A hivatal információja szerint, a mai törvények alapján nem lesz nehéz az engedélyeket megszerezni. ( Ígérni mindent lehet, mint a sportcsarnok építkezésénél. Hogy mi lesz, az majd a jövő kérdése. Egy biztos. A hivatal szerint is „büdös lesz”.)

Nézzük még a törvényt egy kicsit:

Kereesünk rá a 21§-ra. Itt jön az, ami a jegyző feladata (vagy ennek betartatása).

-(1a)151 A környezethasználónak az (1) bekezdés szerinti esetekben az engedély iránti kérelemhez, illetve a felülvizsgálati dokumentációhoz csatolnia kell az abban foglaltak nyilvánosságra hozatalára alkalmas közérthető összefoglalót. A közérthető összefoglaló tartalmazza:

a) a tevékenység ismertetését, különös tekintettel az elérhető legjobb technika alkalmazására;

b) a hatásterület bemutatását;

c) a tevékenység várható kibocsátásait és ezek környezetre, emberi egészségre gyakorolt hatásait;

d) a szennyezés megelőzésére, illetve a terhelés csökkentésére alkalmas tervezett vagy megtett intézkedéseket;

e) a kibocsátások ellenőrzésének módszereit;

f) a környezeti hatással járó balesetek megelőzésére, ezek bekövetkezése esetén a környezeti következményeinek csökkentésére irányuló intézkedéseket; valamint

g) a lakosság tájékoztatása érdekében megtett, illetve tervezett intézkedéseket.

 

(2)152 A környezetvédelmi hatóság az egységes környezethasználati engedélyezési eljárása során, ha minden információ a rendelkezésre áll, de legkésőbb a kérelem beérkezését követő naptól számított tizenöt napon belül

a) tájékoztatja a nyilvánosságot az eljárás megindulásáról azáltal, hogy a saját hirdetőtábláján és honlapján a (4) bekezdés szerinti hirdetményt elérhetővé teszi;

b) a tevékenység telepítési helye szerinti település jegyzőjének megküldi a hirdetményt, a kérelem és mellékletei (felülvizsgálati dokumentáció) nyomtatott példányát, a feltételezhetően érintett települések jegyzőinek a hirdetményt.

(3)153 A jegyző haladéktalanul, de legkésőbb öt napon belül gondoskodik a hirdetmény közterületen és a helyben szokásos egyéb módon történő közhírré tételéről, amelynek időtartama legalább huszonegy nap. A jegyző a hirdetmény közzétételét követő öt napon belül tájékoztatja a környezetvédelmi hatóságot a közzététel időpontjáról, helyéről, a telepítési hely szerinti település jegyzője ezeken felül a kérelem és mellékletei (felülvizsgálati dokumentáció) nyomtatott példányába való betekintési lehetőség módjáról is.

A lényeg. Még nem indult el az eljárás. A törvények szerint, az önkormányzat szervezeti működési szabályzatának ( szmsz ) kell tartalmaznia, hogy milyen döntések esetén kell a lakosságot előzetesen tájékoztatni, véleményét kikérni. Az szmsz-nek nyilvánosnak kellene lenni. Legalábbis a honlapon elérhetőnek. De már megszoktuk, hogy ez sem így van. Én úgy gondolom, hogy mindentől függetlenül előzetesen meg kellett volna kérdezni a lakosságot. Enélkül a „suttyomban, extra gyorsasággal” meghozott döntés igencsak korrupció gyanus.

Remélem a jegyző ismeri az idevonatkozó törvényt, és előírás szerű lesz majd a lakossági tájékoztatás.

Én tudni fogom, mikor adják be az engedélykérelmet, és szólni fogok mindenkinek. Addig is készülünk a tiltakozásra. Mert az lesz.

Sokan vagyunk, akik nem akarunk sertéstelepet a lakóhelyünkön. Nem hagyjuk, hogy nélkülünk döntsenek a sorsunkról!

 

Örkényi Sanyi

A bejegyzés trackback címe:

https://orkenyvarosmaskeppen.blog.hu/api/trackback/id/tr718767478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nooneca 2016.06.03. 21:58:29

Nem tudom hova írjam le, de leírom ide, kicsit más téma, de szintúgy éppen aktuális.
Létezik a körzetben egy elavult internetszolgáltató, régi réz alapú internetszolgáltatással, kb 10~ éves infrastruktúrával, ami még csodálkozásra vall, hogy többségében hibamentesen üzemel. 2008 óta nem történt fejlődés etéren. Se a szolgáltató, se az önkormányzat nem tett semmit ezért.

2014 óta lehetne itt alternatíva, a Telekom részéről fejlett üvegszálas internettel, ha az áramszolgáltatónk nem a kedves DÉMÁSZ lenne ugyanis akármelyik másik áramszolgáltatót nézzük, engedékenyen és gördülékenyen nyújtja az oszlopait infrastruktúra kiépítésre, ellenben a DÉMÁSZ-al aki hátráltatja az egészet.

A Telekom alvállalkozója a HFC Network, amely alapjáraton szintén egy internetszolgáltató, szimplán az utóbbi időben nem magának hanem a Telekomnak dolgozik. A projekt él, és tervek vannak, de eredmények nincsenek, hála a DÉMÁSZ-nak. Ha valaki szeretne kapcsolatba lépni az alvállalkozóval (teljesen jófejképpen normálisan válaszolnak minden kérdésre) ezen a címen megtehetik (publikkus email cím): post@hfcnetwork.hu

A Telekom oldalán is szerepel a településünk, szimplán mint látszik is csúsznak időben, még ki tudja meddig: www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/otthoni/fejlesztes/orkeny

Viszont rátérve a problémára... Örkény város magában is tehetne a cél érdekében, több megoldás is létezik, szimplán a kedves polgármesterünk tojik rája itt van csak ez a két pont:

Tekintettel arra, hogy közterületnek a közhasználatra szolgáló állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterületek minősülnek, és a hivatkozott hálózatok nagyrészt közterületen helyezkednek el, feltehető, hogy a közterületeken elhelyezett (vezetékek rögzítésére funkcionáló) tartószerkezetek (villanypóznák) kiépítésével és hasznosításával összefüggő rendelkezéseket a hálózati engedélyes és a területileg illetékes települési önkormányzat (vagy állam) között fennálló szerződés, vagy helyi rendelet szabályozza.

Megjegyzendő továbbá, hogy az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXXVIII. törvény 30/E. § (1) bekezdése szerint a közterület egységes kialakítása érdekében a települési önkormányzat – többek között hírközlést is magába foglaló – közterület-alakítási tervet készíttethet.

Ha tippelnek kéne az Önkormányzatnak fogalma sincs róla, hogy itt épülhetne egy fejlett üvegszálas internet, versenyképesen ár-érték arányban sokkal jobban, amely infrastruktúrálisan is növelheti a település értékét + munkahelyet is teremthet. De hát ez mellékes gondolom én, jó lesz a régi réz is.... nem beszélve róla, hogy most monopolhelyzet van ami könnyen megszünhetne, mint tudjuk nem jó a monopólium.

Diverfrog 2016.06.04. 11:18:33

Üdv! Az nem biznisz az elvtársaknak, nem kapnak zsebpénzt. Meg kell nézni az összefonódásokat. A sportcsarnok építését is egy mszp közeli elvtárs cége kapta meg, és a sertéstelep is minő meglepetés, egy elvtárshoz kapcsolható. A kedves vezető csak ilyeneket tud idehozni, nem érdekli, hogy teszi tönkre Örkényt, csak az elvtársaknak legyen jó. Sajnos Örkény itt tart 2016-ban.

Nooneca 2016.06.04. 17:06:03

Hát mint tudjuk a kedves polgármester is MSZP-s jelölt volt, jóideig, aztán hirtelen független lett... de nyal ő jobbra és balra is.

Nooneca 2016.06.09. 22:52:12

Közben amúgy rátaláltam az új weboldal tervezetre is, hát ha az olyan lesz, mint amilyennek látszik, akkor hát kidobott pénz az egész. Az meg külön röhej hogy meg lehet nézni ha ügyes valaki...
süti beállítások módosítása